Klaar voor Google Analytics 4?

Waarschijnlijk maak jij op je website al jaren gebruik van Google Analytics. Dit jaar staat er een belangrijke update op stapel waar je actie voor moet ondernemen. Google Analytics zal anders niet meer werken.  

Dit betekent de komst van Google Analytics 4 voor jou

Waarschijnlijk maak jij op je website al jaren gebruik van Google Analytics. Je hebt het programma zien veranderen, zonder dat je zelf iets hebt hoeven veranderen in de instellingen. Dit jaar staat er een grote update op stapel waar je zelf wél actie voor moet ondernemen. Google Analytics zal waarschijnlijk anders niet meer werken.  

Ons onlinegedrag is constant in beweging. Zo zegt het aantal pagina’s dat iemand bezoekt steeds minder. Een videoplayer laadt bijvoorbeeld vaak in zonder een paginabezoek en veel websites bestaan nog maar uit één pagina. Toch is het wel of niet inladen van pagina’s in de huidige versie van Analytics de belangrijkste meeteenheid. Verder stellen gebruikers tegenwoordig andere eisen aan privacy dan geborgd is in de bestaande Analytics. Daarom is Google gestart met iets nieuws; Google Analytics 4 (GA4).  

In Analytics 4 wordt meer dan voorheen gekeken naar wát er op een pagina gebeurt in plaats van óf een pagina wordt geopend (en hoe lang). Een scroll is bijvoorbeeld een heel belangrijk statistiek geworden. Net als het openen van media-inhoud, zoals een video. Deze gebeurtenissen in het bezoek van een website noemt Google Analytics nu ‘Events’. Deze Events vormen de basis van de rapportages. 

Privacy
Door keuzes van Apple en recente Europese regelgeving is het lastiger of zelfs onmogelijk geworden bezoekersdata op individueel niveau te meten. Daarnaast nemen veel gebruikers zelf maatregelen om ‘tracking’ te beperken. Bijvoorbeeld door cookies te blokkeren.  Toch kan GA4 goed laten zien wat bezoekers precies doen op je website. Zelfs als niet alle gegevens aanwezig zijn van een individu.  

Google kan, deels op basis van kunstmatige intelligentie, goede voorspellingen geven over routes die afgelegd worden op een website, inclusief de conversies/aankopen. Ook is het gemakkelijker geworden om gegevens afkomstig van verschillende platformen/websites in een oogopslag te zien. Wellicht komt een klant binnen op de website van een landingspagina of een app en gaat deze vervolgens door naar je reguliere website. Dan is het wel zo handig dat je het gedrag als geheel kunt blijven volgen.  

En nu?
Wat jij moet doen? Sowieso moet je een nieuwe GA4 property toevoegen in je account. In veel gevallen moet je ook de trackingcode aanpassen op je website of aanpassingen doen in de Google Tag-manager. Vooral wanneer je conversies meet in de ‘oude’ Google Analytics. Als je digitaal adverteert heb je waarschijnlijk doelen en paden ingesteld en daar een bepaalde waarde in euro’s aan gekoppeld. Waarschijnlijk heb je ook gezorgd dat Analytics en Ads met elkaar “kunnen praten”. Ook je Dashboard en wat andere zaken hebben even aandacht nodig.  

Niet heel erg complex, maar als je er niet dagelijks mee bezig bent best een gedoe. Laat het ons weten als wij het kunnen regelen voor je. Weet je gelijk dat het goed zit 🙂.